fbpx
Select Page
Tällä viikolla lähetettiin pietun ensimmäinen uutiskirje tuottajille. Kirjeessä kerrottiin enemmän kuluttajatutkimuksen tuloksista sekä annoimme joitain vastauksia esiin nousseissiin kysymyksiin. Tässä postauksessa jaamme nämä vastaukset kaikille kiinnostuneille.

 

Kesäkuussa 2020 yhteistyössä Foodwestin kanssa toteutettuun kuluttajatutkimukseen vastasi useita satoja pirkanmaalaisia. Sen lisäksi, että Pientuottajatukku kiinnostaa kuluttajia, olisi jopa 74 % kuluttajista kiinnostunut ostamaan elintarvikkeita tukusta. Eniten ostokiinnostusta herättävät säännöllisesti käytetyt arkituotteet kuten kasvikset, kananmunat ja leipä, mutta myös lihalle, kalalle ja marjoille olisi ostajia.

Laaja tuotevalikoima ja toimitusvarmuus keskiössä

On ilahduttavaa, että erityisesti arkiset tuotteet kiinnostavat kuluttajia, sillä Pietu haluaa tarjota laadukasta lähiruokaa ennen kaikkea arkeen. Pirkanmaalla tuotetaan kattavasti elintarvikkeita kaikista kysytyimmistä tuoteryhmistä ja on tärkeää, että saamme riittävästi tuottajia mukaan tukkuun pystyäksemme takaamaan laajan tuotevalikoiman ja toimitusvarmuuden kaikille asiakkaille. Mikäli jotakin tuotetta emme pysty tarjoamaan Pirkanmaalla tuotettuna, pyrimme etsimään tuotteen mahdollisimman läheltä naapurimaakunnista.

Lähes 90 % kuluttajista haluaa tukea paikallisia tuottajia ja yrittäjiä ostamalla heidän tuotteitaan ja palveluitaan. Paikallisesti tuotettujen elintarvikkeiden saatavuus koetaan kuitenkin haastavaksi, koska suurissa marketeissa tuotteet katoavat helposti muun valikoiman sekaan ja esimerkiksi Rekosta ostaminen on hyvin aikaan sidottua.

 

 

Sielukkuuden säilyttäminen digitaalisessa ympäristössä

Pietun toiminta perustuu verkkokauppaan, jossa sekä tuottajalla, kuluttajalla että ravintola-asiakkalla on oma käyttöportaali mahdollisimman sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Kuluttajia todella kiinnostaa tänä päivänä mistä ruoka tulee ja ketkä sen kasvattavat ja haluammekin antaa tuottajille mahdollisuuden kertoa itse itsestään ja tuotteistaan.

Pietun tärkeimpiä tehtäviä on säilyttää lähiruoan tarinat ja sielukkuus.

Yhdestä paikasta kaikki

Parhaiksi ominaisuuksiksi pientuottajatukussa kuluttajat nostavat paikallisuuden ja paikallisten tuottajien tukemisen sekä helppouden ja tuotteiden tuoreuden. Valikoiman toivotaan olevan monipuolinen ja sisältävän tuotteita, joita ei tavallisesta päivittäistavarakaupasta saa.

Me pietulaiset koemme, että pientuottajien tuotteet hukkuvat helposti suurten markettien tuotevalikoimassa massaan. Koska kuluttajat selvästi ovat kiinnostuneita lähiruoasta, haluamme osaltamme helpottaa tuotteiden valintaa tuomalla kattavan valikoiman tuotteita saataville yhdestä paikasta helposti ja nopeasti.

Hintataso mietityttää

Eniten kuluttajia mietitytti Pietussa tuotteiden hintataso, valikoiman laajuus sekä noutopaikan sijainti. Valikoiman laajuuteen ei pysty Pietu yksin vaikuttamaan, vaan siihen tarvitaan tiivistä yhteistyötä tuottajien kanssa. Hintataso halutaan pitää kilpailukykyisenä niin, että myös tuottajalle jää riittävästi katetta tuotteesta. Jotta nämä asiat toteutuvat, haluammekin aloittaa keskustelun ja kaikille suotuisien ratkaisujen etsimisen jo nyt taataksemme parhaat edellytykset toiminnalle heti alusta asti.

Terveisin pietulaiset